Varning
  • Tilldela komponenten VirtueMart till ett menyobjekt

EKOMARKNADEN

Företaget startades 2012 och drivs av Sara Schörling.

Profilbild med ram

 

 

 

 

 

 

FÖRETAGET

Ekomarknaden erbjuder rådgivning inom verksamhets- och produktutveckling för lantbruksföretag. Vi arrangerar även gårdsevenemang och guidade turer både på gård och i skog efter önskemål samt representar våra kunder på mässor och marknader.

 

 

Pågående styrelseuppdrag:

-Styrelsemedlem och kassör i Bondens torg Ekonmiska förening

 

VEM ÄR SARA?

Med stadiga rötter och en trygg uppväxt i Småland har jag (Sara) tagit mig ann den ena utmaningen efter den andra både inom och utanför Sveriges gränser.

Jag växte upp i den lilla byn Fallhult utanför Hultsfred där jag sedan barnsben, liksom alla djuren här på föräldrarnas gård, fått springa runt på åkrarna och ängarna om somrarna och göra allt det där som ni säkert läst om i Astrid Lindgrens barnsböcker och som så många andra bara kan drömma om!

Hade förmånen att få ha alldeles egna hästar, kaniner, katter, en egen hund och som liten var det inte tal om dagis utan då var jag med och hjälpte min mamma i ladugården med att lära kalvarna dricka mjölk i hink och sedan sov jag middag i hövagnen till det lugnande ljudet av mjölkmaskinerna.

Som 4 åring kunde jag samtliga id-nummer och namn på alla kossor och deras kalvar och vem som var mamma till vem. Jag motade ofta ut kossorna ur ladugården iförd mina vita träskor och med bestämd stämma:


-Gå med er då!...era koj*klar

Men kossorna visste såklart vem som egentligen bestämde och vände ibland demonstrativt om och motade tillbaka mig in i ladugården. Då fick mamma hjälpa till att mota ut dom igen.

 

UTBILDNING & ERFARENHETER

I slutet av tonåren tog nyfikenheten om omvärlden över och det bar det iväg till Göteborg för specialistutbildning till 3D modellör och design (2år Designteknik) och sedan examen 2006 fram tills 2012 har jag hunnit jobba med flera framstående och världskända företag och deras produkter! Bl.a Volvo Cars, Volvo Trucks AB, Toyota Forklifts (BT truckar) och Scania.

Här är några produkter som jag är extra stolt över att ha jobbat med:
-Volvo FH truck med I-see fuel saving function (video) - lanserades 2012
-Volvo XC60 - lanserades 2008
-Prisbelönta BT Trucks Levio serie - lanserades 2009
Men sedan tog nyfikenheten över igen och jag åkte iväg på en längre volontärresa i Nicaragua, Latinamerika där jag bosatte mig i en lerhydda med jordstampat golv och jaga ödlor med slangbella till middagsmat i 7 månader.

 

Där deltog vi (vi var fyra stycken svenska ungdommar som åkte tillsammans. Arrangerat av Vänskapsförbundet Sverige-Nicaragua) i några pågående biståndsprojekt i den lokala organisationen Asofenix. De sätter upp solpaneler och installerar småskaliga vattenkraftverk för dom fattiga på landsbygden, så de får tillgång till lite el. På köpet lärde jag mig såklart massor om livet och kulturen där men också spanska, vilket jag har stor nytta av idag då jag sitter med i styrelsen för Vänskapsförbudet Sverige-Nicaragua och jobbar vidare med vår verksamhet i Nicaragua.


hus nica sarita con Al finiqe Nica-mat

Här är lerhuset jag bodde i och hästen jag lånade för att komma till närmsta "stad" där jag kunde köpa med mig rent vatten. Det tog ca 1h enkel väg till häst. Det vanligaste vi åt var ris, bönor och majstortillas, tre gånger om dagen alla dagar i veckan. Att äta variationsrik mat och ha tillgång till rent vatten är helt klart inte en självklarhet för alla!


Detta gav mersmak så efter bara ett års mellanlandning i Göteborg och motorutveckling på Volvo bar det iväg igen och denna gången blev det en parkvakts och safariguide utbildning i Kruger parken, Sydafrika

 

SA-walk me guide

Från vänster: Walking safari i Kruger parkern och Sara som lead guide på en av vandringarna.

talt-SA ellie

Boendet/tältet i Karongwe game reserv och på sista bilden en elefanttjur i Kruger Parken, Makuleke area.

Efter 2 fantastiska månader med 5 h vandring per dag bland bufflar, elefanter, leoparder och andra vilda djur i Sydafrikas bush var det dags att återvända till Sverige. Fylld med inspiration, vördnad om naturen, djuren och våra tillgångar började en ny idé och ett nytt mål att ta form...


Och nu är är målet att kombinera passionen för och kunskaperna om djur- och naturlivet, upplevelser och produktutveckling genom mitt egna företag och dela med mig av alla dessa fantastiska erfarenheter och kunskaper till andra eldsjälar!